AĞUSTOS 2011-TEMMUZ 2012 DÖNEMİ İSTATİSTİKÎ RAPORU
"DOĞAYI GÖZLEMLİYORUZ"
Federasyonumuz tarafından "Doğayı Gözlemliyoruz" sloganıyla bir yıl önce istihdam ettiğimiz Av Korucuları'nın bir yıllık eğitim ve doğa denetimlerinin istatistiki bilgilerini camiamız ve kamuoyu ile paylaşıyoruz.
KKTC Avcılık Federasyonu olarak, bu amaçla 25 Eylül Salı günü, Golden Tulip Otel'de basın toplantısı düzenledik. Basın toplantısında Dikmen ve İskele'de oluşturulan 2 av kurucu ofisiyle toplam 20 av korucusuyla yapılan denetimlerin istatistiki bilgilerini raporlayan KADEM'in Direktörü Muharrem Faiz de hazır bulundu.
SÜRDÜRÜLEBİLİR AVCILIK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Federasyon Başkanımız Nilhan Tayfunlu, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Ağustos 2011-Temmuz 2012 arasındaki bir yıllık dönemi kapsayan araştırmayla amaçlarının sürdürülebilir avcılık ortamının yaratılması olduğunu söyledi.
BİRTAN
Federasyonumuz Koruma Asbaşkanı Op. Dr. Hasan Birtan yaptığı konuşmada, iki av korucu ofisi, toplam 20 av korucusuyla bir yıl içinde yaptıkları denetimlerden olumlu sonuçlar alındığını, özellikle personel eksikliğine karşın sonuçların memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Birtan, organizasyonla av ve yaban hayatı koruma ekibi oluşturulduğunu anlatarak, bir yıl içinde bu ekibin olumlu şeyler başardığını kaydetti.
FAİZ
Av ve yaban hayatı koruma amacıyla oluşturulan ekip, iki ofis ve Ala 140 ihbar atına yapılan bildirimlerin düzenli tutulan kayıtlarının değerlendirildiği verileri, KADEM Direktörü Muharrem Faiz açıkladı.
Faiz, av koruma ofisi, Alo 140 ihbar hattıyla 20 av korucusunun 1 Ağustos 2011 tarihinden itibaren görevde olduğunu, av korucularının 365 gün 24 saat devriye yaptığını anlatarak, bir yıllık süre içinde toplam 1256 kişinin Avcılık Federasyonu'nun düzenlediği eğitim çalışmalarına katıldığını söyledi.
Faiz, eğitim çalışmasına katılanların üçte birinin eski avcı, 215'inin öğrenci avcı adayı, 445'inin ise avcı odayı olduğunu belirterek, katılımcıların 945'inin 18-21 yaş arasındaki bireyler olduğunu kaydetti.
Faiz, eğitime katılanların yüzde 31.1'nin yani üçte birinin öğrenci olduğunu belirterek, "bu gurubu yüzde 17.6 ile serbest meslek sahipleri, yüzde 14.7 ile işçiler, yüzde 14.2 ile esnaf/zanaatkarlar, yüzde 6.2 ile işsizler, yüzde 4.4 ile polis/askerler, yüzde 3.5 ile memurlar, yüzde 2.5 ile emekliler, yüzde 2.3 ile öğretmenler, yüzde 2 ile çiftçiler ve yüzde 0.4 ile tüccar/sanayiciler takip etmektedir" dedi.
Projenin yürütüldüğü bir yılda 140 ihbar hattına toplam 575 ihbar yapıldığını, ihbarların Ağustos ayında yüzde 5.2 ile başladığını, bunu Eylül 2011'de yüzde 11.8, ekim 2011'de yüzde 18.1, olarak artış göstererek Kasım 2011'de yüzde 19.3 ile en yüksek orana ulaştığını anlatan Faiz, Kasım ayının av mevsimi olduğu ve dağılımın bu aydan itibaren tedricen bir düşüşle yüzde 5 düzeyine indiğini söyledi.
Faiz, KKTC'nin ihbarlarla ilgili olarak 12 bölgeye ayrıldığı ve buna göre ihbar oranlarının belirlendiğini kaydetti.
Muharrem Faiz, ihbarların yüzde 24.7'sinin (dörtte birinin) av sahası ihlali, yüzde 22'sinin sezon dışı ve ruhsatsız avlanmalarla ilgili olduğunu belirterek, bunları yüzde 16 ile gece avı ve çeşitli tuzaklarla av, yüzde 9.9 ile araçla avlanma, yüzde 8.9 ile su avı, yüzde 6.4 ile köpeklerle av, yüzde 3.3 ile doğa tahribatı ihbarlarının izlediğini anlattı.
En çok ihbarın, yüzde 20.6 oranıyla İkidere ve çevresinden geldiğini belirten Muharrem Faiz, diğer dağılımı şöyle sıraladı:
"Mağusa Doğu-Mesarya Bölgesi yüzde 12.2, Lefkoşa Boğaz-Alayköy yüzde 10.8, Boğaztepe-Yenierenköy yüzde 10.1, kuzey Mesarya yüzde 9.6, Batı Girne Bölgesi yüzde 9.1, Batı Mesarya-Ercan Bölgesi yüzde 8.9, diğer bölgelerlin ihbar payı ise yüzde 5 ve altında."
Faiz, ihbarlar soncu 87 kişi hakkında yasaya aykırı ihlallerden yasal işlem yapıldığına işaret ederek, bu işlemlerin 15'inin sezon dışı av ve ruhsatsız avlanma, 13'ünün gece avı ve çeşitli tuzaklarla av, 8'inin su avı, 6'sının köpeklerle, 5'inin doğayı tahribat ve tahribat yüzünden gelen zarar, 2'sinin ise diğer olarak belirlendiğini kaydetti.
Muharrem Faiz, istatistiki bilgilerin yeni dönemde yapılacak devriyelerin düzenlenmesine ışık tutacağını belirtti.
HERKESE ÖRNEK OLSUN
Görevliler tarafından aynı dönemde 574 silah kontrolü yapıldığını, silah kontrollerinin tüm bölgelere eşit dağılmadığının görüldüğünü ifade eden Faiz, KKTC'de ilk kez yapılan böyle bir uygulamayla özellikle av ve yaban hayatın denetim altına alınması konusunda başarı sağlandığına işaret ederek, çalışmanın, çevreyle ilgili hiçbir denetim yapılmayan ülkede 20 veya 40 kişilik denetçilerle pek çok şeyin başarılabileceğini gösterdiğini anlattı.
Faiz, verilerin çevre konusunda ilgili herkese örnek oluşturmasını diledi.
GÖLETRLERİN DURUMU
Basın toplantısında daha sonra ülke genelindeki 31 göletteki su durumunu belirli zaman aralıklarıyla tespit eden çalışmanın sonuçları Av Korucusu Salahi Nersin tarafından fotoğraflarla birlikte gazetecilerin bilgisine getirildi.
Avcılık Federasyonu Başkanı Nilhan Tayfunlu göletlerin önemli bir bölümünde yaz başından itibaren su bulunmadığını, bunun kontrolsüz ve denetimsiz su çekiminden kaynaklandığını savunarak, su çekiminin belirli kurallara bağlanmasını istedi.
ANIZLARI YAKMA İZİNLERİNİ DERHAL İPTAL EDİN
Tayfunlu, anız yakma izninin dünyanın hiçbir yerinde olmadığına işaret ederek, geçen yıl verilen ve bu yıl da devam eden anız yakma izinlerinin derhal iptal edilmesini istedi.
Tayfunlu, anız yakılırken topraktaki mikroorganizmaların yok edildiğini, bunun doğanın yok olmasını tetiklediğini, geçen yıl anız yakılması nedeniyle yılanların azaldığını, bunun da farelerin çoğalarak zararlarının artmasına neden olduğunu anlattı.
Yılanlar azalınca farelerin çoğalmasının ise zehirleme yapılarak önlenmeye çalışıldığını anlatan Tayfunlu, bunun bir yanlış olduğunu, yapılmaması gerektiğini belirterek, çiftçilere anız yakmama çağırısı yaptı.