CİKLA AVI BU PAZAR BAŞLIYOR
I. İnce Av 8 Ocak’ta Başlıyor
16 av gününden oluşacak Cikla avı 8 Ocak’ta başlayacak ve 29 Şubat’ta sona erecek.
2012 Yılı Birinci İnce Av Mevsimi 8 Ocak Pazar günü başlayacak. Çarşamba ve pazar günleri olmak üzere 16 av gününden oluşacak İnce Av, 29 Şubat’ta sona erecek.
Av Günleri
18/2009 sayılı Av ve Avla İlgili Yaban Hayatını Düzenleme Yasası tahtında yürürlükte bulunan “Av Günleri, Avlanacak Av Hayvanları ve Av Bölgeleri Tüzüğü” gereği açılan İnce Av’ın av günleri şöyle:
“8, 11, 15, 18, 22, 25 ve 29 Ocak 2012 ile 1, 5, 8, 12, 15, 19, 22, 26 ve 29 Şubat”
Avlanmaya Kapalı Bölgeler;
1.Av.Haritasının.21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29, 30, 33, 34, 35, 37, 38, 41, 42, 43, 44, 51, 52, 53 ve 56 Numaralı Av Bölgeleri avlanmaya kapalıdır.
2.40 nolu Av Bölgesinde, Girne – Değirmenlik yolunun Ozanköy’e ayrılan yerden Ozanköy’e, oradan köyün doğusundan toprak yol boyunca Çatalköy’e, oradan Çatalköy içerisinden geçip doğu istikametinden Girne – Değirmenlik yoluna, oradan başlangıç noktasına kadar olan bölge ava kapatılmıştır.
3. 46 no’lu Av Bölgesinde, Zeytinlik – Karaman arasındaki taş zeminli toprak yolun kuzeyinde kalan bölge ile Edremit sınırından başlayıp, Yeşiltepe’ye giden geniş yangın şeridinin kuzeyinde kalan bölge ava kapatılmıştır.
4. Karpaz anayolunu İskele’ye bağlayan iki bağlantı yolu (Karpaz anayolu – İskele ile Bahçeler – İskele yolu arasında kalan bölge) yani Granel Otel’den İskele’ye giden yolun doğusu ava kapatılmıştır.
5. Bafra Tatil Köyünün çevresindeki üçgen bölge (10 nolu av bölgesinin doğu sınırı ile Bafra köyünden denize kadar giden toprak yol arasında kalan üçgen bölge ava kapatılmıştır.
6. Girne İlçesinde bulunan ve 39 nolu Av bölgesi içerisinde kalan “Korineum” Golf Sahası’nın 300 metre çevresi ava kapatılmıştır.
7. Mevcut av haritasında kırmızı renkle belirlenmiş Sürekli Av Koruma Bölgeleri dışında askeri bölgeler ile Taşkent köyü üzerinde bulunan K.K.T.C. Bayrağının bulunduğu bölge ve yanındaki Meteoroloji İstasyonunun 1000 metre çevresi, tüm göletler ile Mehmetçik köyü girişinde bulunan gölün 500 metre çevresi ile yerleşim yerlerinin 200 metre çevresi ava kapatılmıştır.
8. İskele bölgesinde bulunan ve 16 nolu av bölgesi içerisinde kalan bölge (İskele’den başlayarak İskele-Topçuköy asfalt yolu boyunca Topçuköy’e, oradan asfalt yolu takip ederek İskele’deki başlangıç noktası içerisinde kalan bölge) ava kapatılmıştır.
9. Büyükkonuk köyünde bulunan ve 14 nolu av bölgesi içerisinde kalan futbol sahasının 300 metre çevresi ava kapatılmıştır.
10. Güzelyurt-Kalkanlı-Yayla-Gaziveren bölgelerinde 50 ve 54 nolu av bölgeleri içerisinde kalan bölge. (Güzelyurt-Girne anayolu üzerindeki O.D.T.Ü. kampüsü-Kalkanlı kavşağından başlayarak batı yönünde toprak yol boyunca (Atış Poligonu yolu) Akdeniz Yayla toprak yoluna oradan güney yönünde toprak yolu takip ederek Yayla’ya, oradan güney yönündeki toprak yolu takip ederek Gaziveren’e, oradan Gaziveren-Güzelyurt asfalt ana yolunu takip ederek Aydınköy’e oradan güneydoğu yönünde asfalt ve toprak yolu takip ederek Aşağı Bostancı’ya oradan kuzey batı yönünde asfalt yolu takip ederek Güzelyurt’a oradan kuzey yönünde Güzelyurt-Girne asfalt anayolunu takip ederek Kalkanlı-Ö.D.T.Ü. kavşağındaki başlangıç noktasına kadar olan bölge ava kapatılmıştır.
11. Lefkoşa-Gazimağusa anayolunun üzerinde Kurudere köyü karşısında bulunan ve yol boyunca yaklaşık 1 km sınırı devam eden yolun kuzey, doğu, güney ve batı sınırı ekili alan (Orman) ile çevrili arazi ava kapatılmıştır.
12. Lefkoşa-Gazimağusa anayolu üzerinde Ulukışla köyü kavşağından 350 m Lefkoşa istikametine doğru sınırları güney batısı ana yola paralel ve batı, kuzey ve doğu tarafı ekili tarla sınırları ile çevrili olan kıraç tepe ava kapatılmıştır.
13. 20 No’lu Av Bölgesi içinde bulunan, Geçitkale’den Tatlısu’ya giden eski yoldan Tatlısu Çınarlı’ya dönen yol kavşağından Çınarlı istikametine 1.5 km’lik yolun batı kısmı ve sınırları dere yatağı ile çevrili bölge ava kapatılmıştır.
14. 3 No’lu Av Bölgesi içinde bulunan, Dipkarpaz köyünün güney istikametinde Dipkarpaz-Kaleburnu yolu üzerinde bulunan Tulumba tepesi ava kapatılmıştır. Sınırları yol ile belirlenmiş 1.2.km’lik alanın bittiği yerden güney istikametine giden toprak yoldan Tulumba kuyusuna ve orada bulunan mandıranın önünden geçen toprak yolu takiben ana yola giden yolun ana yola birleştiği yere ve aradan başlangıç noktasına gelen bölge ava kapatılmıştır.
15. 3 No’lu Av Bölgesi içinde bulunan, Dipkarpaz manastır asfalt yolu Salih Avcı Ormanına inen toprak yoldan batı istikametine devam eden ve denize paralel en yakın toprak yol, güney istikametine 4.6 km. Devam eden ve kumsal ile son bulan yolun güneyinde kalan sahil şeridi Salih Avcı ormanına giden yolun başlangıç noktasından güney istikametine devam eden asfalt yolun Blue See Otel hududuna kadar olan denize bakan kısmı ava kapatılmıştır.
16. Yedi numaralı avlanma bölgesinde bulunan, balıkçı barınağından başlayarak kuzeye doğru giden toprak yolun doğusunda bulunan ev ile birleşen kavşakta Yeşilköy istikametine doğru yönünde giden toprak yolun kuzey sahili takip eden denize en yakın toprak yol yaklaşık 4 km gittikten sonra denize en yakın noktasında kalan bölgenin denize bakan kısmı ava kapatılmıştır.
Yukarıda belirtilen tüm bölgeler ava açık günlerde avlanmaya kapalıdır.
Sürekli Av Koruma Bölgelerinden açık olacak Av Bölgesi:
Sürekli Av Koruma Bölgelerinden aşağıda tarifi yapılan bölümler Birinci ve İkinci Av Mevsiminde avlanmaya açık olacaktır.
Dipkarpaz bölgesinde av
Dipkarpaz köyünden başlayarak, anayolu takiben kuzeydeki Ayfilos kilisesine, oradan doğu istikametinde asfalt yolu takiben Efendiler Çiftliği’ndeki eski tarihi kiliseye, oradan doğu yönünde denize en yakın paralel toprak yolu takip ederek, sıfır noktasındaki mandıraya, oradan yine doğuya doğru kuzey sahil şeridini takip ederek Eski Tellere, oradan güney istikametine doğru eski telleri takiben Zafer Burnu’na giden asfalt yola, oradan asfalt anayolu takiben Dipkarpaz köyündeki başlangıç noktası içerisinde kalan bölge, avlanmaya açıktır.”
Av Hayvanları
Birinci İnce Av günlerinde, çulluk, cikla, yaban güvercini, fassa, karga ve saksağan dışında av hayvanı veya yabani kuş avlanamayacak.
Kurallar
*Avcılar, güneşin doğuşu ile batışı arasında, baraj ve göletlerden en az 500 metre, meskun mahalden 200 metre uzakta, köpeksiz avlanabilecek.
*Av bölgelerine araçla gidecek avcılar, tüfeklerini araçlarının bagajlarında ve kırık olarak bulundurmalıdırlar.
*Avcıların, avlanırken hedefini görüp tanımadan ateş etmemeleri ve birbirlerini koruyacak şekilde avlanmaya özen göstermelidir.
*Telefon ve elektrik kabloları ile trafik işaretlerine ve bilgi verici levhalara zarar verilmemeli.
*Av gününden önce başka bir adreste konakladıktan sonra ava çıkacak olan avcıların tüfeklerini de beraberinde götürebilmeleri için Tasarruf ve Avlanma Ruhsatlarına ek olarak İlçe Kaymakamlıklarından Taşıma İzni alınmalıdır.
*Avcıların ava kapalı bölgelere girip avlanmamaları ve Yasada yer alan kurallar dışına çıkmamaları gerekmektedir.
*Avcılar; Av Koruma Görevlileri’nin uyarılarına uymalıdırlar.
Yasa veya Bu Tüzük, kurallar dışına çıkan avcılar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.
Yaban Hayatı Koruma Görevlileri I. İnce Av Süresince Ülke Genelinde Denetimlerde Bulunacak
Avcılık Federasyonu’na bağlı profesyonel Yaban Hayatı Koruma Görevlileri “Cikla Avı” süresince etkin denetimlerini sürdürecek.
Yaban Hayatı Koruma Görevlilerinin Görev ve Yetkileri
Avcılardan alınan katkı ile KKTC Avcılık Federasyonu tarafından oluşturulan Yaban Hayatı Koruma Görevlileri, yasak avlanmayı ve doğaya zarar veren kişileri tespit edip polisimizle işbirliği içerisinde ilgili kişileri yargıya intikal ettirecek. Yasa ile evrak sorma ve doğal hayatı denetleme yetkilerine sahip olan Korucular, uzak menzilli son teknoloji dürbün, fotoğraf makinesi, kayıt cihazları, gizli kamera, harekete duyarlı kameralar kullanarak 24 saat etkin denetimler yapacak.
“Cikla Avı” süresince denetimlerde bulunacak olan Av Korucularına, görevlerini sağlıklı bir şekilde yapabilmeleri için tüm avcılarımızın yardımcı olmaları ve av süresince tüm belgelerini yanlarında taşıyarak gerektiği takdirde Koruculara ibraz etmeleri gerekmektedir.
Yasadışı Avcılığa Engel Olunuz
KKTC yaban hayatının korunabilmesi açısından yapılacak ihbarların öneminin çok büyük olduğu bilinmektedir. Yasadışı avcılıkla ilgili her türlü ihbarı “140” ihbar hattına yaparak 24 saat görevde olan Yaban Hayatı Koruma Görevlilerine ulaşılabilir.
Tayfunlu; “Emniyet’e ve Çevre’ye özen gösterin”
KKTC Avcılık Federasyonu Başkanı Nilhan Tayfunlu yaptığı açıklamada, 8 Ocak’ta başlayacak olan I. İnce Av’la birlikte ülkede büyük kitlesel hareketin yaşanacağına dikkat çekerek, avcıların silah emniyetine özen göstermelerini ve çevreyi korumalarını istedi. Avcılığın asırlardır vazgeçilmez uğraşlardan biri olduğuna değinen Tayfunlu, “Avcılık ülkemizde bize göre bir yaşam biçimidir ve atalarımızdan bizlere kalan bir mirastır. Önemli olan bu mirasın korunması ve bizden sonraki nesillere en güzel şekilde aktarılmasıdır. Avcılık Federasyonu yaban hayatını koruma ve sürdürülebilir avcılık anlayışı çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Açılacak av sezonunda avcılarımızın öncelikle silah emniyeti konusunda çok dikkatli olmalarını, boş fişekleri ve yenilen yemek sonrası çöpleri toplayarak çevreyi korumalarını, av korucularının yapacağı evrak kontrollerinde gerekli kolaylığı göstermelerini istiyoruz, avcılık camiasına kazasız belasız bir av sezonu diliyorum” dedi.